Інклюзивний сквер на Гоголя "Молодіжний" Брав участь

Доданий
19.11.2017
Номер
10
Комунальне господарство

З метою створення якісних рекреаційних можливостей для мешканців міста різного віку пропонуєтсья облаштування скверу у просторі біля школи №5 по вул. Гоголя для здорового дозвілля і назвати його "Молодіжний". Передбачено безбар’єрність та доступність нового простору, втілення принципів універсального дизайну для організації здорового міського простору, дружнього до всіх.

Автор проєкту
Тетяна
Тетяна Янковчук
Бюджет
201 800 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
вул. Гоголя, 5, Боярка

Опис

Опис проекту

Проект скверу "Молодіжний" передбачає зонування простору та його функціональне наповнення за рахунок елементів вулично-паркової інфраструктури – вуличних меблів, арт-об’єктів, елементів ландшафту та озеленення. Первинні користувачі - маломобільні групи боярської громади.
Всі зони скверу та елементи вулично-паркової інфраструктури плануються/розробляються із забезпеченням безбар’єрності та доступності використання, а також з урахуванням естетичних якостей матеріалів та привабливої кольорової гамми.
Дизайн окремих елементів простору передбачатиме мультифункціональність (модульні меблі) та можливість вибору способу використання.
Для забезпечення простоти та інтуїтивності користування простором проект передбачатиме навігаційні та інформаційні знаки. Завдяки використанню альтернативних способів донесення інформації (текст, піктограми) знаки будуть легко зрозумілим для користувачів незалежно від їх віку, попереднього досвіду освіти, навичок спілкування або здатності фокусувати увагу.

Проблема

Міське середовище здатне суттєво впливати на здорове старіння людини, значною мірою визначаючи спектр її можливостей для продуктивного спілкування та участі в житті місцевої громади. У розвинених міських спільнотах літні люди є активними користувачами публічних просторів, оскільки ті спроектовані з урахуванням актуальних потреб людей старшого покоління та інших маломобільних користувачів. Якісні публічні простори перетворюються на місця активного щоденного життя поза домівкою, зміцнюючи громаду та сприяючи наступності поколінь.
Нашому місту бракує продуманих публічних просторів, а тому рекреаційні потреби місцевих людей похилого віку, людей з інвалідністю, батьків з дітьми залишаються без уваги, а самі ці групи фактично знеохочуються виходити на вулицю, перебувати у місті.
Досвід розвинених країн свідчить, що сильні громади здатні успішно перетворити найзанедбаніші куточки у квітучі публічні інклюзивні простори, що заохочують людей до спілкування та продуктивної взаємодії.

Мета проекту

Мета - перетворення Боярки на місто здорового життя і довголіття, зміцнення та розбудова місцевої громади.

Пропоноване рішення, щодо розв’язування проблеми і його обґрунтування

Перебування в облаштованих зелених зонах позитивно впливає на наше самопочуття. Елементи природних зон у міському середовищі заспокоюють, надають людині заряд життєвої енергії, стаючи місцем для спілкування, дозвілля і творчості. Особлива роль таких просторів у громадах, в яких проживає значна кількість представників маломобільних груп.
Водночас, залученість до громади, спілкування, зокрема міжпоколінське, та фізична активність є основними передумовами для зміцнення здоров’я та незалежності літніх громадян, які до того ж знижують ризики набуття інвалідності.
В основі проекту – ідея терапевтичного впливу облаштованого зеленого простору на самопочуття та соціальну активність громадян. Новий публічний простір призначений для комфортного спілкування та відпочинку користувачів різного віку. Сквер «Молодіжний» стане місцем здорового дозвілля творчості, релаксації та наснаження для всіх поколінь, а також майданчиком проведення культурно-мистецьких заходів громади.

Для кого цей проект

- мешканці мікрорайону між вулицями Молодіжна, Хмельницького, Сагайдачного та Білогородська
- всі боярчани та гості міста

План заходів з реалізації проекту

1) Проектувальна фаза - розробка архітектурного проекту скверу "Молодіжний" та робочої документації для проведення робіт і закупівлі обладнання, отримання погоджень та юридичні процедури
2) Проведення робіт - реалізація архітектурного проекту скверу "Молодіжний" під авторським наглядом, здійснення закупівлі та монтажу обладнання (вуличних меблів, елементів освітлення тощо) згідно проекту
3) Активація простору - відкриття-презентація простору для громади, проведення публічних культурно-мистецьких та освітніх заходів, дитячих святкувань тощо

Ключові показники оцінки результату проекту

- економічні - зростання привабливості міста як місця для проживання та перебування
- соціальні - врахування інтересів та задоволення актуальних рекреаційних потреб численних вразливих груп боярської громади, створення простору для розвитку інклюзивних практик, сприяння міжпоколінському спілкуванню та зміцненню громади
- екологічні - нове озеленення, зонування території для сприяння місцевому біорізноманіттю
- містобудівні - освоєння "мертвої" території, ревіталізація міського простору

Ризики (перешкоди) у реалізації проекту, на які слід звернути увагу

- статус земельної ділянки
- отримання погоджень та дозволів на окремі види робіт
- питання подальшої передачі об'єкту (скверу) на баланс

Приклади (кейси) схожих рішень

Влітку цього року у Києві було створено інклюзивний рекреаційний простір "Зона здоров'я", що на березі Дніпра на Микільській Слобідці.
Основні принципи відновлення зони відпочинку «Веселка» - безбар’єрність, екологічність, енергоефективність, дружність до відвідувача.
Серед ключових змін – такі:
- променад з дерев’яного настилу забезпечив доступність прибережної зони для маломобільних груп;
- нові «м’які» ґрунтові доріжки для бігу, велоруху та прогулянок;
- завдяки пергольним конструкціям на пляжі з’явилися місця із передбачуваним затінком для матусь з малими дітьми та літніх відвідувачів;
- місце тихого відпочинку та простір для заходів громади, де займаються ранковою йогою та дивляться кіно ;
- яскраве LED-освітлення, що візуально вирізняє оновлену частину території в темний час доби.
Більше про кейс - https://www.facebook.com/clmnwrksp/posts/1912272675710316, а таож інші кейси публічних просторів - https://bzh.life/posts/gorod-5-urban-projects

Фотографії