Впровадження автоматизації збору вторсировини у місті. Відхилений

Доданий
31.05.2017
Номер
15
Навколишнє середовище

В нашому місті є багато людей хто має бажання розділяти тверді побутові відходи на так звану вторсировину та загальне сміття. Але необхідність доставки вторсировини до стаціонарних пунктів відштовхують мешканців від цієї ідеї. Проект має на своїй меті вирішити це питання та зробити процес збору ефективним та економічно вигідним.

Автор проєкту
Володимир
Володимир Шишко
Бюджет
40 000 грн
Розрахунок бюджету

Опис

Опис проекту

1. Беруть участь 30 домогосподарств
2. З кожним з них Боярське головне виробниче управління житлово-комунального господарства (ЖКГ) підписую договір: а) надається безкоштовний контейнер 240 літрів б) споживач зобов'язується складати вторсировину в контейнер в) ЖКГ безкоштовно вивозить загальне сміття, яке не може бути переробленим.
3. Фізична особа підприємець (ФОП) або інша структура з видом діяльності яке дозволяє працювати з відходами, підписую договір з ЖКГ задля покупки вторсировини.
4. Для 30-ти домогосподарств буде розроблений мобільний додаток (МД), - коли контейнер повний, користувач відкриє додаток, та тисне кнопку. Повідомлення надсилається до центрального комп’ютера.
5. Вторсировина у контейнерах буде вивозитись ФОП-ом. Сигналом для цього буде інформація від користувачів, прийнята за допомогою МД. 30 заповнених контейнерів - це 7.5 кубічних метрів - об’єм кузову ГАЗелі.
6. Вторсировина зважуються на складі ФОП-а після чого ФОП перераховую гроші на рахунок ЖКГ

Проблема

Важко знайти слова щоб описати ситуацію з менеджментом сміття в нашому районі. Несанкціоновані звалища щільно оточують місто. Полігони переповнені. У населення відсутня культура ресайклінгу, яка є невіднятною складовою кожної Європейської країни.

Мета проекту

Перше - зробити місто вільним від пластику скла та іншого. Друге — на основі проекту/експерименту розробити модель оптимального збору сировини, зрозуміти які складнощі виникнуть при широкому використанні запропонованої моделі. Третє, за результатами проекту розробити план-стратегію менеджменту роботи з вторсировиною у рамках цілого міста.

Пропоноване рішення, щодо розв’язування проблеми і його обґрунтування

Пропоноване рішення являє собою комплекс дій спрямованих на впровадження чіткої організації між всіма сторонами учасниками проекту. Повний перелік знаходиться нижче, у полі "План заходів з реалізації проекту".

План заходів з реалізації проекту

План заходів з реалізації проекту містить:
1. Конкурс на прийняття участі у програмі, серед мешканців буде проведений соціальне опитування, з метою виявлення свідомих власників 30 будинків.
2. Буде проведений діалог з керівництвом ЖКГ з метою узгодження питань які можуть виникнути на кожному етапі проекту.
3. Буде проведений діалог з ФОП-ом, для координування роботи між ним та власниками будинків. На сьогодні така людина є. Гарантійний лист з наміром співпраці прикріплений до цього проекта.
4. Буде розроблене а) програмне забезпечення (ПЗ), а саме мобільний додаток, що дасть можливість мешканцю повідомити ЖКГ, що у нього є якісь об'єм вторсировини б) ПЗ для ЖКГ, що дозволить аналізувати кількість вторсировини яку можна зібрати з конкретного району. Інформація буде також доступна для ФОП-а.
Гарантійний лист з наміром укладання договору на розробку програмного забезпечення також прикріплений.

Ключові показники оцінки результату проекту

1. Задоволення або навпаки відсутність задоволення мешканців від вчасного чи невчасного вивозу вторсировини та загального сміття, зручність роботи з мобільним додатком
2. Рентабельність для ЖКГ
3. Рентабельність для ФОП
4. Екологічні, зменшення забруднення навколишнього середовища
5. Соціальний, поширення культури ресайклінгу
6. Економічний, за результатами проекту, можлива розробка проекту для цілого міста, імплементація якого дасть додаткові кошти в бюджет Боярки.

Ризики (перешкоди) у реалізації проекту, на які слід звернути увагу

1. Є ризик, що ЖКГ не буде зацікавлений в участі. На жаль немає можливості розрахувати всі витрати та прибутки які отримає ця організація. Для цього в бюджеті закладені вісім тисяч гривень, котрі можна буде використати для відшкодування затрат ЖКГ.
2. Було б непогано на етапі подання проекту вже визначитись з обраними 30 господарствами.
Для вирішення цього питання, в період з першого по тридцяте червня буде проведена компанія для скорішого виявлення охочих.
3. Ризики в роботі з мешканцями: неправильне сортування сировини, складнощі використання мобільного додатку. Невелика кількість учасників робить процес комунікації легким та гнучким.

Приклади (кейси) схожих рішень

http://ecubelabs.com/ , або https://www.enevo.com/ - рішення схожі, але
використовують „розумні контейнери“ що самі передають данні про наповненість.

Фотографії