Перетворимо сміття на гроші Відхилений

Доданий
31.05.2017
Номер
11
Комунальне господарство

Збирати у місті окремо різні типи сміття, продавати його та отримувати прибуток - можливо. Досить забруднювати довкілля і захоронювати на полігонах цінні вторинні ресурси, давайте мислити екологічно і економічно доцільно!

Автор проєкту
Анастасія
Анастасія Мельник
Бюджет
156 415 грн
Розрахунок бюджету

Опис

Співавтори

Заросило Наталія Володимирівна

Опис проекту

Сміття, яке потрапляє на полігони, містить багато сировини для переробки, а заводам для роботи потрібні великі об`єми відсортованої за типами і кольорами сировини. Підприємства купують вторресурси, вартість тонни таких матеріалів 600-3500 грн. Створення у місті системи збирання та сортування вторсировини дозволить покрити витрати на інвестиції та в подальшому стане дохідною справою. Найдорожчою є спресована сировина, тому планується придбання пресу, з його допомогою об’єм відходів зменшується в рази: економія на транспортуванні. Якщо мешканці звикнуть сортувати сміття - місто стане чистішим!
У рамках реалізації проекту планується ряд заходів, спрямованих на підвищення рівня екологічної грамотності населення - розміщення оголошень, проведення занять у школах та садочках, лекцій для співробітників організацій. Так ми зможемо донести до громади важливість процесу збору сміття, а також зможемо поділитися практичними порадами щодо організації такого збору вдома.

Проблема

Віддалені куточки міста нагадують сміттєзвалища, пакетики та пляшки літають вулицями, сміттєвози не встигають вивозити сміття зі встановлених контейнерів на полігони, де воно накопичується роками і становить загрозу отруєння земель та повітря. Культура сортування відходів тільки починає зароджуватися: небайдужі громадяни вдома збирають сміття роздільно та шукають способи віддати його на переробку, але цього мало у масштабах міста. Навіть якщо громадяни й сортують відходи – то є проблема з вивезенням його у Київ.

Мета проекту

Станемо господарями у своєму місті - подбаємо про чистоту, благоустрій, вирішимо проблему великої кількості сміття з вигодою для бюджету, крім того, виховаємо покоління свідомих громадян!

Пропоноване рішення, щодо розв’язування проблеми і його обґрунтування

Ми пропонуємо створити у місті розвинену систему роздільного збирання твердих побутових відходів із подальшою їх реалізацією закупівельним організаціям. Проект спрямований на комплексний підхід до проблеми сміття і складається з вирішення таких задач:
1) Навчити мешканців міста та їхніх дітей сортувати сміття, відносити його до пунктів збору.
2) Зменшити кількість сміття на вулицях, у контейнерах та на полігонах шляхом відбору перероблюваних типів сировини.
3) Отримати від реалізації заготованої вторсировини дохід в міський бюджет, який покриє інвестиційні витрати і у майбутньому буде приносити додатковий дохід місту.
4) Виховати у свідомості громадян культуру дбайливого ставлення до навколишнього середовища.

Для кого цей проект

Для всіх мешканців та гостей міста Боярка

План заходів з реалізації проекту

1. Провести інформування населення про введення системи роздільного збору сміття.
2. Знайти складське приміщення, домовитись про оренду та найняти робітників.
3. Придбати та встановити контейнери, прес, тару для різних типів вторинної сировини.
4. Провести роботу з пошуку підприємств, які закуповують сировинні ресурси за вигідними цінами. Укласти з ними домовленості щодо закупівлі та вивезення сміття.
5. Почати роботу зі збирання та упорядковування сировини, вести спостереження за обсягами вторресурсів, заготовлених за певний проміжок часу, що дозволить формувати статистичні звіти і прогнози, публікувати результати на спеціальній FB сторінці.
6. Системне проведення навчальних заходів для дит.садочків, шкіл, організацій, щодо роздільного збору сміття, дбайливого ставлення до навколишнього середовища.

Ключові показники оцінки результату проекту

1. Екологічні: зменшення кількості сміття на вулицях міста, в лісі, у контейнерах та на сміттєвих полігонах.
2. Економічні: отримання коштів від реалізації зібраних вторинних ресурсів.
3. Соціальні: згуртування мешканців міста навколо вирішення проблеми зі сміттям. Виховання культурного громадянина, який турбується про навколишнє середовище.

Інформація про співфінансування (співучасть) у проекті

Підтримка ГО YMCA Boyarka – проведення лекцій, тренінгів. Допомога в розповсюдженні інформації.

Ризики (перешкоди) у реалізації проекту, на які слід звернути увагу

Необхідна домовленість із міською радою та власниками територій, щодо облаштування даних контейнерів на певній території. – Питання дуже гостре та актуальне, тому ми будемо гнучкими у виборі розташування контейнерів.
Можливо, на перших порах, необхідно контролювати дані контейнери, для убезпечення від крадіжки. – Будемо контактувати з Боярською Вартою.
Неправильний збір вторсировини (спочатку громадяни можуть викидати в контейнер все підряд), що збільшить навантаження на найманих працівників – Проведення тематичних заходів для убезпечення від такого ризику.

Приклади (кейси) схожих рішень

Іллінецька територіальна громада. У межах проекту «Іллінці без сміття» закуплено та встановлено на території громади 40 решіткових контейнерів для пластикових відходів і 40 баків для твердих побутових відходів. Надруковано інформаційні плакати й листівки для розповсюдження в навчальних та позашкільних закладах освіти. Є обладнання для пресування ПЕТ-пляшок, які продають за 5,80 гривень за кілограм на Вінницю. Від початку 2016 року так чином вдалося заробити до 50 тисяч грн.
Посилання на джерело: https://vn.20minut.ua/Vid-Chytachiv/detsentralizatsiya-v-diyi-pershi-uspihi-zavdannya-y-perspektivi-illine-10600323.html

Фотографії