Чисте місто без диму, згарищ та звалищ рослинних решток Брав участь

Доданий
26.09.2019
Номер
4
Навколишнє середовище

Організація та впровадження моделей та механізмів запобігання випадкам спалювання рослинних решток та їх безконтрольному накопиченню на території міста. Убезпечення населення від негативних екологічних наслідків від спалювання рослинних решток. Подрібнення гілок на паливо (дрова). Компостування рослинних решток та виготовлення з них органічних добрив.

Автор проєкту
Андрій
Андрій Колесніков
Бюджет
250 000 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
Києво-Святошинський район, Боярка

Опис

Співавтори

Колесніков Андрій

Опис проекту

Компонування та організація роботи мобільного комплексу обладнання з утилізації гілля та рослинних решток від обрізки дерев, кущів, скошування бур’янів, листя. Вирішуються проблеми задимлення міста від безконтрольного спалювання рослинних решток чи захаращення території міста від їх безконтрольного нагромадження. Подрібнені деревні рештки реалізуються як паливо. Листя та рослинні рештки закладаються на компост.

Проблема

Комунальна проблема з утилізації рослинних решток та гілля з дерев та кущів в межах міста з непередбачуваними екологічними наслідками для навколишнього середовища. Відсутність фінансових та організаційних можливостей населення для вирішення проблем утилізації рослинних решток спонукають власників господарств та інших містян до їх спалювання чи безконтрольного нагромаджування на території міста. Це призводить до задимлення міста, гниття рослинних решток і, відповідно, загрози здоров’ю населення.

Мета проекту

Сприяння населенню в утилізації гілок дерев, кущів та інших рослинних решток. Планування і організація, як періодичних сезонних безкоштовних заходів, так і позапланових оплачуваних послуг на замовлення населенням чи організаціями. Крім того, організувати реалізацію надлишків подрібненого гілля для господарських потреб - опалювання житла чи приготування їжі. Організація виготовлення компосту з рослинних решток та його реалізації для господарських потреб. Впорядкування деревних та кущових насаджень міста. Можливість передачі обладнання в оплачувану оренду

Пропоноване рішення, щодо розв’язування проблеми і його обґрунтування

Містяни та власники обійсть чи дачних і присадибних ділянок не можуть самотужки вирішити питання утилізації рослинних решток та гілля з причини коштовності обладнання та технологій компостування. Тому, влада міста та комунальні підприємства мають долучитися до реалізації цього проекту з метою концентрації можливостей та ресурсів у боротьбі з екологічною проблемою від несанкціонованого, стихійного спалювання рослинних решток населенням міста. Крім того, для додаткової вмотивованості реалізації цього проекту пропонується організувати реалізацію надлишків продуктів переробки та утилізації рослинних решток, а також, організація додаткових платних послуг за використання комплексу.

Зважаючи на виражену сезонність проблем з задимленістю повітря пропонується організувати безоплатні послуги у терміни активного скидання деревами листя: жовтень-листопад. Також, в період обрізання садових дерев та кущів у кінці лютого та в березні місяці. В інший період послуги надаються за замовленням на оплатній основі. Також, організувати місце прийому, зберігання та компостування рослинних решток, як від комунальних служб, так і від населення міста.

Для кого цей проект

Жителі міста, власники присадибних ділянок, дач, комунальні служби з прибирання та озеленення міста, тощо

План заходів з реалізації проекту

1. Узгодити з комунальним господарством міста наявність відповідного обладнання та визначити нагальну потребу необхідних одиниць техніки.
2. Провести конкурс з закупівлі обладнання.
3. Узгодити локацію створюваного комплексу.
4. Організація комплексу компостування.
5. Формування бригади обслуговуючого персоналу.
6. Складання плану та маршрутів пересування і роботи комплексу під час сезонних безоплатних заходів, а також міжсезонних заходів на умовах оплачуваного надання послуг.
7. Створення кошторисів на надання послуг та реалізація маркетингової політики.

Ключові показники оцінки результату проекту

. Зменшення задимленості та поліпшення екології міста.
2. Утилізація стихійних звалищ рослинних решток.
3. Додаткові надходження коштів від реалізації позапланових послуг чи надання обладнання в оренду.
4. Поповнення бюджету міста від реалізації подрібненого гілля та продуктів компостування.

Фотографії