Паркові компостери Брав участь

Доданий
26.09.2019
Номер
3
Навколишнє середовище

Встановити в 2-х парках м.Боярка великі зблоковані компостери, призначені для компостування опалого листя і інших відходів рослинного походження. Це дозволить утилізувати такі відходи прямо на території парків, що зменшить обсяги вивозу сміття і підвищить родючість грунтів в парках. Додатково цей проект навчить боярчан компостувати гілля і листя, а не спалювати його.

Автор проєкту
Бюджет
38 000 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
Молодіжна вулиця, Києво-Святошинський район, Боярка

Опис

Співавтори

члени ГО Затишна Боярка, еко-волонтер Лідія Савенко

Опис проекту

Встановити 4 сблокованих вуличних компостери (на 4 відділення кожний) великої місткості в 2-х міських парках м.Боярка (по 2 в кожному парку). Користуватися ними для утилізації відходів рослинного походження, які у великій кількості збирають активісти і служба благоустрою під час сезонних заходів з очищення міста. Закріпити на компостерах інформаційні листівки (правила користування), які навчають боярчан користуванню компостерами. Вести через фейсбук та інші засоби спілкування активний діалог, націлений на популяризацію компостування листя і гілок замість спалювання.

Проблема

Сезонне спалювання листя, відмова звалищ приймати гілки і листя, відсутність місць для складування відходів рослинного походження, низька родючисть грунтів на громадських клумбах і в парках.

Мета проекту

Мета проекту: показати приклад оптимальної утилізації відходів рослинного походження, зменшити обсяг вивозу сміття, подолати сезонне спалювання рослин та опалого листя, підвищити родючисть грунтів міських парків.

Пропоноване рішення, щодо розв’язування проблеми і його обґрунтування

Компостери призначені для перетворення відходів рослинного походження на органічне добриво, термін такого перетворення 1-2 роки. Доцільно встановлювати компостери на 4 відділення, що дозволяє завантажувати і розвантажувати їх поступово. Розвантаження паркових компостерів і внесення добрив, стане частиною діяльності ГО Затишна Боярка, як елемент сезонного догляду за громадськими клумбами.

Для кого цей проект

Для всих прибічників збереження навколишнього середовища, для комунальних служб, для мешканців приватного сектору, які не мають власних компостерів.

План заходів з реалізації проекту

1. Закупівля компостерів
2. Встановлення компостерів
3. Виготовлення і розміщення на компостерах інфоматеріалів
4. Інформаційна підтримка в соціальних мережах

Ключові показники оцінки результату проекту

Економія коштів на вивезенні сміття; зменшення кількості фактів сезонного спалювання листя; зменшення рівня забруднення території; збільшення родючості земель (або обсяг виробленого/внесеного добрива).

Інформація про співфінансування (співучасть) у проекті

Учасники проекту еко-волонтери і члени ГО Затишна Боярка будуть приймати участь у підборі місця розташування, догляду за компостерами і виконанням правил їх використання, а також раз на півроку розвантажувати компостери (для їх наступного завантаження), популяризувати такий вид утилізації.

Ризики (перешкоди) у реалізації проекту, на які слід звернути увагу

Варто надійно закріпити контейнери для уникнення їх крадіжки. Додатково - не тримати їх порожніми, щоб додатково ускладнити ймовірну крадіжку.

Фотографії