Просвітницький проект “Права жінки в пологах та її здоров'я” Відхилений остаточно

Доданий
31.10.2018
Номер
9
Громадянське суспільство

ВООЗ зазначає, що найкращим форматом пологів, який забезпечує найвищий рівень здоров'я жінки і дитини, є жінкоцентрований. Наші пологові не дуже відповідають цьому формату, і пологовий м. Боярка не є виключенням. Ми пропонуємо низку заходів, що підвищать обізнаність жінок та працівників пологового м. Боярка з цієї теми задля покращення здоров’я матерів та новонароджених.

Адреса
вул. Незалежності (50 років Жовтня), 54, Боярка

Опис

Співавтори

Людмила Ященко
Анна Петровська, ГО "Природні Права Україна"

Опис проекту

ВООЗ зазначає, що найкращим форматом пологів, який забезпечує найвищий рівень здоров'я жінки і дитини, є жінкоцентрований та такий, що сприяє дотриманню прав людини. На жаль, наші пологові не дуже відповідають цьому формату, дається взнаки важкий спадок радянського минулого та конвейерний підхід до пологів, і пологовий м. Боярка не є виключенням. Проект сприятиме дійсно ефективному виконанню в пологовому Наказу МОЗ України від 28.10.2011 № 715 “Про подальше впровадження Розширеної Ініціативи "Лікарня, доброзичлива до дитини" в Україні”. Для цього ми пропонуємо низку заходів, що підвищать обізнаність жінок та працівників пологового м. Боярка з теми прав людини та прав жінки в пологах покращення здоров’я матерів та новонароджених.

Проблема

Згідно даних Всеукраїнського анкетування породіль 2015 року, проведеного ГО «Природні Права Україна», ситуація з дотриманням протоколів МОЗ та прав жінки в пологах залишається невтішною. Статистика це підтверджує - за даними Юнісеф, на сьогодні Україна знаходиться на 1 місці в Європі за показниками материнської смертності. Відповідно до останніх рекомендацій ВООЗ, найкращим форматом пологів, що забезпечує найвищий рівень здоров'я жінки і дитини, є жінкоцентрований догляд. На жаль, як жінки, так і медичний персонал, мало поінформовані з теми прав людини та прав жінки в пологах, і це дуже уповільнює відмову персоналу пологових від використання застарілих практик, та впливає на здоров’я жінок та дітей. У міста Боярка є можливість стати першим в Україні містом, де буде реалізований просвітницький проект для жінок та медичного персоналу одночасно, що підвищить поінформованість цільових аудиторій і довіру жінок до медичного персоналу, яка останнім часом дуже впала.

Мета проекту

Метою нашого проекту є покращення здоров’я матерів та новонароджених через підвищення поінформованості жінок та працівників пологового м. Боярка щодо важливості жінкоцентрованого формату пологів та дотримання прав людини в пологах.

Пропоноване рішення, щодо розв’язування проблеми і його обґрунтування

Для вирішення проблеми пропонується проведення неформальних просвітницьких заходів, де буде надаватись інформація про права людини в пологах, права жінки в пологах, передбачені вітчизняними протоколами та міжнародними документами, зокрема рекомендаціями ВООЗ, буде показаний зв’язок між дотриманням прав жінки в пологах та рівнем здоров’я матерів та дітей. Планується проведення п’яти заходів: 2 – для жінок, 2 – для медиків, 1- спільна.
Неформальні ні зустрічі зазвичай дають більший ефект залучення учасників стосовно табуйованих тем та сприяють подальшій зацікавленості, саме тому нами був обраний такий формат. Вхід на заходи буде вільний. Також пропонується запис вебінарів з дублюванням сурдоперекладом та подальшим розміщенням на інформресурсах. Вебінари будуть знаходитись в мережі у вільному доступі, це дозволить збільшувати коло охоплених і після закінчення проекту, а також охопити групи жінок з порушеннями слуху, які взагалі позбавлені можливості отримати інформацію такого змісту.

Для кого цей проект

Проект розрахований на дві цільові аудиторії:
1. Жінки дітородного віку, мешканки м. Боярка
2. Співробітники пологового будинку м. Боярка

План заходів з реалізації проекту

Для реалізації заходів проекту необхідно:

1. Орендувати для заходів приміщення відповідного спрямування (планується місцевий сімейний центр, погодинна оренда) – 1 міс
2. Закупити канцтовари для заходів – 1 міс
3. Закупити частування для заходів – 2 міс та дозовано перед заходами,
4. Підготувати та роздрукувати роздатковий матеріал - 2 міс
5. Провести промокампанію у соцмережах та місцевих інформаційних ресурсах – протягом всього проекту
6. Підготувати програми заходів та провести заходи (5 заходів по 20 осіб) – 2, 3, 4 міс
7. Провести запис, сурдопереклад та монтаж вебінарів про важливість жінкоцентрованого догляду в пологах – 4-5 міс
8. Розмістити відеоматеріали проекту на інформаційних ресурсах – 5 міс
9. Моніторинг показників проекту – протягом всього проекту.
10. Оцінка результатів проекту – по закінченню проекту.

Ключові показники оцінки результату проекту

Соціальні показники:
• підвищення рівня поінформованості про важливість жінкоцентрованого підходу в пологах серед мешканок м. Боярка та співробітників пологового будинку (короткострокові результати - кількість осіб, що відвідають заходи – 100 осіб; кількість осіб, що переглянуть вебінар – не менше 200 осіб);
• покращення рівня здоров’я матерів та новонароджених в пологовому м. Боярка (довгострокові показники - статистика пологового будинку – зменшення негативних статистичних показників (пологова травма, смерть та ін.) на 10% протягом року після закінчення проекту);
Економічні показники:
• збільшення надходжень до медичного закладу через збільшення кількості пологів (довгострокові результати - статистика медичного закладу)

Інформація про співфінансування (співучасть) у проекті

ГО «Природні Права Україна», що займається правозахистом в галузі материнства, безкоштовно надасть консультаційну підтримку на етапі підготовки просвітницьких матеріалів для заходів.

Ризики (перешкоди) у реалізації проекту, на які слід звернути увагу

Один з ризиків даного проекту – це небажання медичних працівників відвідувати заходи з професійного розвитку, користь яких для них не одразу очевидна. З досвіду співпраці з медичними закладами, цей ризик нейтралізується офіційним розпорядженням керівництва відвідати даний захід, широкою місцевою інформаційною кампанією.

Приклади (кейси) схожих рішень

Схожих рішень даної проблеми в Україні досі не було, наша громадська організація працює над форматами таких рішень. Пропоноване є досить новаторським, але наш досвід співпраці з медиками та жінками на окремих заходах свідчить про необхідність спільного обговорення проблеми зацікавленими сторонами. Проведений нами проект «Реалізація права породіль на бажаний медичний догляд» у м. Львів частково містив у собі запропоновані заходи, зокрема тренінг для медичних працівників з профілактики професійного вигоряння та акцентом на права жінок в пологах. Проект дав позитивний результат, підвищив рівень довіри до медичних працівників з боку жінок та покращив формат пологової допомоги.