Проведення курсів для підлітків «В пошуках справи свого життя» і Профорієнтаційного форуму Брав участь

Доданий
30.10.2018
Номер
6
Освіта

Проект передбачає два етапи:
- проведення тренінгових занять профорієнтаційного курсу для підлітків «В пошуках справи свого життя» з професійним тестуванням та індивідуальними консультаціями для 60 підлітків (трьох груп);
- проведення Профорієнтаційного Форуму для підлітків, вчителів, батьків м. Боярка

Автор проєкту
Бюджет
310 740 грн
Розрахунок бюджету

Опис

Опис проекту

Проект передбачає два етапи:
- проведення тренінгових занять профорієнтаційного курсу для підлітків «В пошуках справи свого життя» з професійним тестуванням та індивідуальними консультаціями для 60 підлітків (трьох груп);
- проведення Профорієнтаційного Форуму для підлітків, вчителів, батьків м. Боярка для знайомства із сучасними напрямками та можливостями профорієнтації, особистого та кар'єрного розвитку через майстер-класи, виступи, практичні поради і рекомендації з особистісного розвитку і успішного вибору професійного шляху від успішних людей та експертів напрямку.

Проблема

Часто профорієнтація зводиться до заповнення профорієнтаційних тестів, вивчення професій і відвідування "днів відкритих дверей". Але, сьогодні світ диктує інші підходи, виходячи з того, якими знаннями, вміннями і навичками має володіти людина для того, щоб бути успішною на ринку праці через 5-10 років. І підхід до питань профорієнтації принципово змінюється і набуває іншого значення.

Мета проекту

Сприяти розвитку життєвих навиків (soft skills) підлітків 13-17 років, розвитку їх творчого потенціалу із застосуванням коучингових технологій, допомогу в орієнтації сучасних підходів до самовизначення і вибору професій; розширенню простору знайомства підлітків, вчителів, батьків з сучасними напрямками і можливостями профорієнтації; шляхами усвідомлення своїх цілей, потреб, цінностей, а також надання практичних порад і рекомендацій з особистісного розвитку і успішного вибору професійного шляху від фахівців-практиків країни.

Пропоноване рішення, щодо розв’язування проблеми і його обґрунтування

Пропонується провести тренінгові навчання для підлітків з профорієнтаційного курсу «В пошуках справи свого життя» з індивідуальними консультаціями та Профорієнтаційний Форум «Профорієнтація. Освіта. Майбутнє» із залученням широкого кола учнів, батьків та вчителів в одне поле сенсів, а саме:
- тренінгове навчання для підлітків «В пошуках справи свого життя», професійне тестування та індивідуальні консультації психолога-профорієнтатора за методикою «Магеллано Університет» та профорієнтаційного коуча для 60 підлітків 13-17 років. Курс спрямований на особистісний розвиток, розвиток навиків soft skills та розвиток творчого потенціалу із застосуванням коучингових технологій та допомогу в орієнтації сучасних підходів до самовизначення і вибору професій.
- Проведення Профорієнтаційного Форуму більш як для 100 осіб. Залучити до його роботи експертів-практиків, які розкажуть учасникам як зрозуміти себе, свої уподобання та інтереси, як обирати "свої" професії, як бути готовим до постійних змін, як бути конкурентно-здатним молодим фахівцем, який обирає професію покоління ХХІ століття, тренди, які визначають майбутнє, зміну парадигми від знань до навиків і як дорослі – батьки, вчителі, тренера – можуть допомогти підліткам в їх професійному виборі, допоможуть усвідомити можливості для свого розвитку і поділяться своїми секретами, досвідом, успіхами.

Для кого цей проект

- для підлітків 13-17 років,
- для батьків підлітків,
- вчителів і керівників, що працюють з підлітками,
- психологів, соціальних педагогів.

План заходів з реалізації проекту

Орієнтовний план заходів з реалізації проекту:
- заходи знайомства з програмою батьків і підлітків,
- формування груп і графік навчання,
- закупівля матеріалів,
- проведення навчання,
- підготовка і проведення Профорієнтаційного Форуму.

Ключові показники оцінки результату проекту

- 60 підлітків 13-17 років (3 групи) пройдуть тренінгове навчання та консультації,
- проведення Профорієнтаційного Форуму більш ніж на 100 осіб

Ризики (перешкоди) у реалізації проекту, на які слід звернути увагу

Бажана підтримка шкіл для проведення індивідуальних консультацій.

Приклади (кейси) схожих рішень

Розвиток проекту "Профорієнтація - Освіта - Майбутнє".

Проведення протягом 2016-2017 років 4-х Профорієнтаційних Форумів (м. Київ, м . Харків). Прийняло участь понад 700 учасників, понад 75 спікерів (експертів-практиків) було задіяно.
(як це було на ІІІ Профорієнтаційному Форумі можна подивитись тут https://www.facebook.com/events/337366899993469/?active_tab=about )

Були проведені майстер-класи з методології проведення тренінгових занять профорієнтаційного курсу для підлітків «В пошуках справи свого життя». Навчання для вчителів проведено не було.

Адаптація для України. Переважна більшість представлених на ринку України тестів ніколи не адаптувалися для українських користувачів. Методика «Магеллано Університет» була адаптована в 2011–2012 у 6 київських школах на 500 старшокласників. Отримані статистичні дані свідчать про її високу якість. У 2016 році вибірка була істотно доповнена і становить 6258 осіб (чоловіки — 1957, жінки — 4301). За останніми даними (період з 2011 до 5.05.2017) успішно пройшли тестування вже 24048 осіб.

5 критеріїв вимірювання. Єдина адаптована профорієнтаційна методика, яка має 5 головних критеріїв виміру: Професійні (1) та культурні (2) інтереси, Математичні, Вербальні та Абстрактні здібності (3), Мотивація до навчання (4) і унікальний вимір — здатність впоратись з труднощами у навчанні (5).